Гісторыя веганства жыхара Бярозы, які імкнуўся стаць сідхам

20:12 24 апреля 2018
ОБСУДИТЬ
Мікалаю Сінкевічу 46 год, ён працуе журналістам і практыкуе здаровы лад жыцця з часоў студэнцтва. Мікалай расказаў сваю гісторыю "Зялёнаму парталу".

«Адразу скажу, што дагэтуль не ведаю розніцы паміж вегетарыянствам, веганствам ды іншымі плынямі адмовы ад мяса. Мяне не цікавілі, хто там “тру”, а хто “не тру”. Ад пачатку у мяне быў эксперыментальны ды прыродазнаўчы інтарэс.

Здаровы лад жыцця практыкую даўно, бо меў далікатны арганізм і ў школьныя гады часта хварэў: прастуды, хранічныя ангіны, вызваленне ад фізкультуры і г.д. На пачатку 90-х вучыўся на прыродазнаўчым факультэце ў Брэсце. Цікавіўся прычынамі слабога здароўя і магчымасцямі арганізма.

Спрыялі розныя акалічнасці, напрыклад, выкладчык фізіялогіі чалавека Пятроў бачыў, што я зацікаўлены студэнт, і даваў мне кнігі па-за межамі вучэбнай праграмы. А час быў такі, што толькі-толькі прарвала саўковыя інфармацыйныя бар’еры, і на нас абрынулася плынь перакладной літаратуры, таксама ўжо легальна друкаваўся СССРаўскі самвыдат. У тым ліку і па ЗЛЖ: вегетарыянства, галаданне, ёга, Аюрведа, розныя аўтарскія практыкі – шмат чаго.

Нарэшце я ўсвядоміў, што прычына хвароб – няправільны лад жыцця. Не тое, каб я меў шкодныя звычкі тыпу п’янства ці курэння. Не, найперш гэта было няправільнае харчаванне. Наш арганізм будуеца з ежы, таму мы з’яўляемся тым, што ямо. А калі ежы зашмат для арганізму і яна цяжкая, “невідавая”, ён перагружаецца.

Выдзяляльная сістэма не спраўляецца, арганізм зашлакоўваецца і з’яўляецца пажыўнае асяроддзе для хваробатворных мікраарганізмаў.

Першыя спробы стаць вегетарыянцам я зрабіў падчас вучобы. Весела было слухаць на пятым курсе лекцыі па біяхіміі, на якіх дэкан сцвярджаў, што жыць немагчыма без незаменных амінакіслот. Я слухаў і смяяўся ўнутры, бо згодна навуцы ўжо не павінны быў нават тут знаходзіцца і адносіцца да ліку жывых.

З 1995 года я канчаткова перастаў ужываць мяса. Плюс спрабаваў розныя іншыя метады (з йогі, напрыклад). У выніку сапраўды стан здароўя значна палепшыўся. Не скажу, што адмова ад мяса далася цяжка. Гэта было абдуманае рашэнне з загадзя запланаванымі і спраўджанамі нарэшце вынікамі.

Фізічны стан палепшыўся, ангіны і прастудныя захворванні не дапякалі, я мог выпіць шклянку халоднай вады і мне не балела глытка. То быў сапраўдны цуд! Хто такое перажыў – мяне зразумее!

Я ўжываў садавіну, гародніну, кашы і г.д., нячаста – рыбу і курыныя яйкі. Калі першапачатковай мэтай было паправіць здароў’е, то з часам на першае месца стала маральна-этычная прычына – я не хацеў есці плоць жывых істот і быць ускоснай прычынай іх пакут. Такім чынам, са змяненнем харчавання змяніўся светапогляд.

У 2009 годзе я вырашыў пайсці далей і паспрабаваць сырамонаядзенне. Гуру сыра-мона- абяцаюць адэптам свайго вучэння звышмагчымасці ўзроўню амаль што сідхі. Пасля гэтага ўжо толькі пераход на пранічнае харчаванне.

Я шмат прачытаў па сыра-мона- і таксама вырашыў паспрабаваць, праверыць на ўласным вопыце.

Гэта была не першая спроба перайсці на сырамонаядзенне, але гэтым разам найбольш паслядоўная. Важкім аргументам стаў вопыт аднаго знаёмага па інтэрнэце, які жыў у Гішпаніі, папулярызаваў сыра-мона-, адначасова займаўся са штангай і, па яго сцвярджэннях, паказваў шалёныя вынікі. Усё выглядала пераканаўча, але праз пару год выявілася, што ён хлусіў.

І я адплыў у нязведанае мора. Харчаваўся выключна сыра- мона-, г. зн. сырая садавіна і гародніна, арэхі – пры тым усё ўжывалася паасобку, у розныя прыёмы. Такім чынам выконваўся пастулат пра максімальнае засваенне пажыўных рэчываў. З гатаваных страў я ўжываў толькі зялёную гарбату.

Пазітыўныя моманты практыкі сыра- мона- : амаль не было прастудных захворванняў, калі і здараліся, то праходзілі ў максімальна лёгкай форме і доўжыліся дзень-два-тры, сопляў не было ўвогуле.

Негатыўныя: худзізна ўзмацнілася, падскурнага тлушчу практычна не было. Мёрз, даводзілася цяплей апранацца. Пры тым я па-ранейшаму шмат рухаўся (ровар, падцягванні на турніку). Пагоршыўся стан скуры, сталі ломкімі пазногці і валасы, з зубоў “лезла” эмаль. Пагоршыўся характар – стаў злы, раздражняльны. Па словах атачэння, выгляд тады ў мяне быў нездаровы і схуднелы.

Ніякіх звышмагчымасцяў ці сідхаў не выявілася. Роўна праз два гады эксперыменту я падсумаваў вынікі і спыніў яго. Перайшоў зноў на вегетарыянства.

Практыку сыра- мона- ці проста сыра- не магу параіць нікому. Гэта вельмі жорстка і ў прынцыпе, разбуральна для арганізма.

Сёння аддаю перавагу простай ежы. Чым менш мяшанак – тым лепш. Гатаваная гародніна. Сырая садавіна. Бульбу і мучныя прадукты не ем увогуле. Хлеб рэдка. Не ем смажаную ежу – нават не трымаю ў доме патэльні. Яйкі – практычна не ўжываю. Рыба – рэдка ем сырую (скумбрыя ці чырвоная – гэтыя гатункі без гельмінтаў), час ад часу – запечаную ў фальзе. Патроху ўжываю малочныя прадукты, у асноўным сыр. Арэхі ці семачкі (міндаль, фундук, грэцкія, кунжут, гарбузовыя) – рэгулёва, прыкладна жменя на содні, можа быць і больш.

Праблем з набыццём прадуктаў не маю, у Бярозе дзейнічаюць крамы буйных сетак кшталту Еўравопту, на кірмашы прадаецца экзатычная і мясцовая прадукцыя.

Ваду бяру з крыніцы. Што параіць з гэтай нагоды жыхарам вялікіх гарадоў нават не ведаю. Мо дзесьці ў вадаправодзе добрая вада.

У бутэльках яе якасць так сабе, апошнія даследаванні амерыканскіх навукоўцаў паказалі значную забруджанасць такой вады мікрачасцінкамі пластыку.

Шмат рухаюся. Улетку ровар, у тым ліку заезды па краінах з горным рэльефам, бег, адцісканні, турнік, горны трэкінг і нават альпінізм, узімку – лыжы бегавыя і горныя, круглы год – лазня.

Не скажу, што мой арганізм у выніку такога ладу жыцця не схільны да хваробаў, але яго стан мне дазваляе рэалізоўваць свае разнастайныя мэты.

Бяроза невялікі, але і не малы горад: 30 тысяч чалавек. Ніхто на мяне як на дзівака праз вегетарыянства ўжо не глядзіць, звыкліся. Ну хіба незнаёмы які чалавек здзівіцца. Цяпер вегетарыянец у нас ужо не такі цуд, як 15 год таму.

Канешне, каб умацаваць і давесці цела да ідэальнай кандыцыі, трэба сур’ёзная праца, рэгулярныя аздараўленчыя практыкі, напрыклад, той жа йогі.

Мне з розных сістэм найбольш універсальнай здаецца Аюрведа – навука жыцця. Можна верыць, можна не верыць, але яна працуе на сто адсоткаў.

Стройны і велічны будынак Аюрведы грунтуецца на філасофскім вучэнні аб пяці першаэлементах. Іх спалучэнні даюць тры ДОШЫ (прынцыпы) – ВАТА (вецер), ПІТА (агонь) і КАПХА (слізь). Любы жывы арганізм складаецца з розных прапорцый гэтых трох ДОШ, што робіць яго індывідуальным.

Каб не мець праблем са здароўем, трэба падтрымліваць баланс трох прынцыпаў. Напрыклад, у людзей хударлявага целаскладу, як мой, пераважае ВАТА, і для балансу ім патрэбна пажыўная, каларыйная, цёплая або гарачая ежа. Такім чынам, згодна Аюрведзе, мне сыраядзенне супрацьпаказана, яно вядзе да разбалансавання ДОШ, прынцыпу ветру ў арганізме становіцца яшчэ больш».

Парады ад Мікалая Сінкевіча

  • Вывучайце! Літаратуры сёння шмат, і вы ў стане разабрацца ў рабоце свайго арганізма і прынцыпах здаровага харчавання, здаровага ладу жыцця, гэта не настолькі складаныя рэчы.
  • Калі вырашыце стаць вегетарыянцам і збіраецеся жыць на хлебе, бульбе і макаронах, то лепш і не спрабуйце – вы гарантавана сапсуеце арганізм. Ежа павінна быць паўнавартаснай!
  • Істотны момант – засваяльнасьць ежы. У вас павінна быць выбітная стрававальная сістэма.
  • Слухайце свой арганізм! Памятайце: у розных трэнераў і гуру свой інтарэс, і ў абсалютнай большасці выпадкаў – зарабіць на вас.
  • Толькі вы нясеце адказнасць за вынік вашых эксперыментаў.

«Зялёны партал»

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

КОММЕНТАРИИ ( 0)

ОБСУДИТЬ

ЧИТАТЬ ЕЩЕ СТАТЬИ

16 октября 2018 18:28

Беловежская и Ружанская пущи, Бронная гора. Где еще активничают клещи?

При благоприятных погодных условиях активность клещей может сохраниться до ноября, поэтому следует защищать себя от их нападения, чтобы избежать заболеваний клещевыми инфекциями.

20 января 2018 19:44

После капитального ремонта в Березовской районной больнице открылось отделение травматологии

Ремонтные работы в сжатые сроки провело выигравшее тендер ООО «Текстайлгрупп» из Барановичей: за два месяца специалистами компании выполнены работы почти на 200 тысяч рублей.

05 декабря 2017 10:08

Центр психологической разгрузки для пенсионеров и инвалидов создан в Березе

Как сообщила психолог Березовского территориального центра социального обслуживания населения Алена Ополько, территориальный центр стал одним из победителей проекта ЕС/ПРООН «Содействие развитию на местном уровне в Республике Беларусь».

02 декабря 2017 11:23

В Березе меняли конфеты на сигареты, а потом уничтожали их

30 ноября в Березовском районе прошел четвертый заключительный этап республиканской пожарно-профилактической акции «Не прожигай свою жизнь!», цель которой предупредить гибель людей на пожарах по причине неосторожного обращения с огнем при курении.

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: